فهرست مطالب
فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال پنجم شماره 11 (زمستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/10/12
- تعداد عناوین: 22
-
صفحه 1
هدف پژوهش حاضر پیش بینی رشد پس از سانحه زنان مطلقه بر اساس بهزیستی معنوی و سخت رویی روانشناختی با نقش میانجی تنظیم هیجانی بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان مطلقه تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی شهر تهران در سال 1398 بودند که 168 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند، با استفاده از پرسشنامه های رشد پس از آسیب تدسچی و کالهون (1996)، پرسشنامه بهزیستی معنوی (پالوتزین و الیسون[1]، 1982)، پرسشنامه سرسختی روانشناختی کوباسا (1994)، پرسشنامه دشواری های تنظیم هیجانی (DERS) گراتز (2004)، داده ها جمع آوری شد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد بهزیستی معنوی و سخت رویی روانشناختی به طور مستقیم و با واسطه گری تنطیم هیجانی، رشد پس از سانحه زنان مطلقه را به طور معناداری پیش بینی می کنند.
کلیدواژگان: رشد پس از سانحه، بهزیستی معنوی، سخت رویی روانشناختی، تنظیم هیجانی -
صفحه 2
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبکهای مقابله ای و پذیرش اجتماعی با مهارتهای ارتباط کلامی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش انجام آن توصیفی از نوع همبستگی می باشد که به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیهی زنان خانه دار مراجعه کننده به سرای محله ی منطقه 14 شهر تهران در سال 1399 می باشد که 190 نفر میباشند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و با توجه به احتمال ریزش نمونه، 120 در نظر گرفته شده و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد پذیرش اجتماعی کراون و مارلو (1960)، پرسشنامه مهارت های ارتباطی بارتون (1990) و پرسشنامه سبک های مقابله پارک (2007) به دست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار استنباطی (همبستگی و رگرسیون چندمتغیره) با استفاده از نرم افزار SPSS-23 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین انواع سبک های مقابله ای و پذیرش اجتماعی با مهارت های ارتباطی کلامی زنان خانهدار رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاکی از آن بود که میان سبکهای مقابله ای کارآمد و ناکارآمد با مهارت های ارتباطی کلامی زنان خانه دار و همچنین بین پذیرش اجتماعی با مهارت های ارتباطی کلامی زنان خانه دار رابطه معناداری وجود دارد.
کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، پذیرش اجتماعی، مهارت های ارتباط کلامی -
صفحه 3
این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش شطرنج بر ادراک حل مساله و هوش هیجانی دانش آموزان دختر دارای اختلال ریاضی شهرستان ساوه در سال 1396 صورت گرفت. روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر دارای اختلال یادگیری ریاضی در پایه های چهارم تا ششم ابتدایی بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش به مدت 11 جلسه 60 دقیقه ای آموزش شطرنج دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه ادراک حل مساله (هپنر و پترسون، 1982) و پرسشنامه هوش هیجانی (ماورولی و همکاران، 2008) استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss23 در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد آموزش شطرنج موجب بهبود "اعتماد به حل مساله" و "کنترل شخصی" دانش آموزان دختر پایه های چهارم تا ششم دارای اختلال ریاضی شهرستان ساوه شده است و این در حالی است که از نظر "سبک گرایش- اجتناب" تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که آموزش شطرنج موجب بهبود هوش هیجانی و مولفه های آن در دانش آموزان دختر پایه های چهارم تا ششم دارای اختلال ریاضی شهرستان ساوه شده است. لذا آموزش شطرنج به عنوان یک گزینه در برنامه درسی دانش آموزان مورد تایید است و می تواند به عنوان یک روش مداخله مناسب به کار رود.
کلیدواژگان: آموزش شطرنج، ادراک حل مساله، هوش هیجانی، اختلال ریاضی -
صفحه 4
هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر نرم افزار آموزشی اصلاح خودکار در یادگیری زبان انگلیسی دانش آموزان دختر پایه دوم مقطع متوسطه شهرستان قایمشهر است. روش این پژوهش روش شبه آزمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کلاس های پایه دوم مقطع متوسطه دخترانه شهرستان قایمشهر هستند که در سال 99-98 مشغول به تحصیل می باشند، که شامل 86 کلاس و تعداد 1452 دانش آموز است. روش نمونه گیری تصادفی ساده و نمونه شامل دو کلاس به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید که در هر کلاس 30 نفر مشغول به تحصیل می باشند روش گردآوری اطلاعات شامل دو آزمون حیطه شناختی و حیطه روانی حرکتی و یک پرسشنامه محقق ساخته برای حیطه عاطفی می باشد یافته های پژوهش نشان داد که نرم افزار آموزشی اصلاح خودکار توانسته بر سه حیطه یادگیری یعنی حیطه شناختی و حیطه روانی حرکتی و حیطه عاطفی تاثیر گذارد در نتایج حاصله حاکی از آن بود روش نرم افرازی تاثیر بیشتری نسبت به روش سنتی در یادگیری دارد.
کلیدواژگان: نرم افزار آموزشی اصلاح خودکار، حیطه شناختی، حیطه روانی حرکتی، حیطه عاطفی، یادگیری -
صفحه 5
پژوهش حاضر به منظور بررسی ویژگی های روانسنجی آزمون آمادگی تحصیلی گام نخست در استان گیلان براساس نظریه سوال- پاسخ انجام گرفته است. بدین منظور از بین کلیه نوآموزان شرکت کننده در برنامه سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی سال 93 - 1392 استان گیلان که این آزمون روی آن ها انجام شده بود، یک نمونه 1500 نفری به صورت تصادفی انتخاب و داده های حاصل از اجرای آزمون روی این گروه نمونه جمع آوری و جهت تجزیه و تحلیل آماری بر اساس نظریه سوال- پاسخ مورد استفاده قرار گرفت. در ابتدا مفروضه های تک بعدی بودن و استقلال مکانی با استفاده از برنامه NOHARM مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاصله نشان از تک بعدی بودن آزمون و بالطبع استقلال مکانی آن داشت. سپس جهت برآورد بهترین مدل - داده آزمون براساس نظریه سوال- پاسخ و با استفاده از برنامه تحلیل آماریBILOG . MG ، تحلیل های لازم روی داده ها انجام گرفت که در نهایت نتایج حاکی از آن بود که مدل دو پارامتری برازش بهتری با آزمون دارد. در ادامه پارامترهای سوال در مدل دو پارامتری (دشواری سوال و قدرت تشخیص) و همچنین پارامتر توانایی آزمودنی ها استخراج و مشخص شد که میانگین ضریب دشواری سوال ها برابر با 93/2- بوده و نشان از آسان بودن سوالات دارد . نمودار تابع آگاهی آزمون نیز حکایت از آن داشت که بیشترین آگاهی بخشی این آزمون در توانایی ها، 3- است و این بدین معنی است که اکثر سوالات این آزمون برای افراد با توانایی پایین مناسب است. در بررسی کارکرد افتراقی سوالات براساس گروهبندی های مختلف جنسیت، محل سکونت، داشتن سابقه مهد کودک و سن نوآموزان نیز تحلیل های انجام گرفته با استفاده از برنامه تحلیل آماری BILOG . MG، نشان می دهد که این آزمون نسبت به این گروهبندی ها دارای سوگیری بوده و این عوامل در پاسخگویی آزمودنی ها به سوالات آزمون تاثیر قابل ملاحظه ای دارند.
کلیدواژگان: روانسنجی، آزمون آمادگی تحصیلی، نظریه سوال- پاسخ -
صفحه 6
پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار فکری و تاب آوری افراد متقاضی جراحی زیبایی شهر تهران در سال 1399 انجام شد. روش پژوهشی حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد متقاضی جراحی زیبایی شهر تهران تشکیل داده اند که از بین آن ها، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه نشخوار فکری (نولن هوکسما و مارو، 1991) و پرسشنامه تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS22 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام گرفت. یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش نشخوار فکری در افراد متقاضی جراحی زیبایی شد. همچنین نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی باعث افزایش تاب آوری در افراد متقاضی جراحی زیبایی گردید. بنابراین به نظر می رسد، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند باعث کاهش نشخوار فکری و تکنیک های موثری را برای بهبود تاب آوری در افراد متقاضی جراحی زیبایی ارایه دهد.
کلیدواژگان: نشخوار فکری، تاب آوری، درمان ذهن آگاهی، جراحی زیبایی -
صفحه 7
هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی معنادرمانی بر امید به زندگی در بیماران قلبی بود، روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی بیماران قلبی بستری در بیمارستان امام علی تشکیل دادند. از بین جامعه آماری بیماران قلبی در بیمارستان امام علی 50 نفر به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. که به صورت تصادفی به 2 گروه 25 نفر تقسیم شدند و در دو گروه آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند. مقدار نسبت F برابر با 412/14 و مقدار p-value (سطح معنی داری) 001/0 و مجذور اتای سهمی برابر 370/0 ارایه شده است، F از نظر آماری معنی دار بود. معنا درمانی موجب افزایش میانگین امیدواری در بیماران گروه های آزمایشی نسبت به میانگین گروه کنترل شد و این تایید کننده فرضیه پژوهش مبنی بر معنا درمانی بر افزایش سطح امیدواری بیماران شهر تهران بود. نتایج یافته های تحقیق نشان داد، معنا درمانی موجب افزایش میانگین امید به زندگی در بیماران گروه های آزمایشی نسبت به میانگین گروه کنترل شده بود و این تایید کننده فرضیه پژوهش مبنی بر معنا درمانی بر امید به زندگی بیماران شهر تهران بود.
کلیدواژگان: معنادرمانی، امید به زندگی، بیماران قلبی -
صفحه 8
هدف پژوهش حاضر، پیش بینی اعتماد در روابط بین فردی بر اساس سخت جانی روانی در زنان متاهل بوده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه زنان متاهل شهر تهران در سال 1398 بودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کلاین (2005)، 250 نفر در نظر گرفته شد و به صورت هدفمند و داوطلبانه نمونه گیری شد. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرشسنامه های اعتماد در روابط بین فردی تجدیدنظرشده رمپل و هولمز (1986)، بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخصهای مرکزی، پراکندگی) و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش از طریق آزمون همبستگی و رگرسیون، حاکی از آن است که سختجانی روانی ، پیش بینی کننده ی اعتماد در روابط بین فردی در زنان متاهل است. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی اعتماد در روابط بین فردی بر اساس سخت جانی روانی در زنان متاهل بوده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه زنان متاهل شهر تهران در سال 1398 بودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کلاین (2005)، 250 نفر در نظر گرفته شد و به صورت هدفمند و داوطلبانه نمونه گیری شد. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه اعتماد در روابط بین فردی تجدیدنظرشده رمپل و هولمز (1986)، بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی، پراکندگی) و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش از طریق آزمون همبستگی و رگرسیون، حاکی از آن است که سختجانی روانی ، پیش بینی کننده ی اعتماد در روابط بین فردی در زنان متاهل است.
کلیدواژگان: اعتماد در روابط بین فردی، سخت جانی روانی، کنترل -
صفحه 9
این پژوهش به منظور رابطه بین نگرش مثبت با کیفیت زندگی اهداکنندگان سازمان انتقال خون شهرستان تنکابن انجام گرفته است.روش تحقیق این پژوهش ازنوع همبستگی است و جامعه آماری آن کلیه اهداکنندگان خون سازمان انتقال خون شهرستان تنکابن بودند که ازطریق روش نمونه گیری در دسترس160 نفر انتخاب شدند و پرسشنامه نگرش مثبت وکیفیت زندگی را تکمیل نمودند، جهت تجزیه وتحلیل داده ها از شاخصه های توصیفی مانند میانگین و انحراف استاندارد وبرای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون نشان داده است بین متغیرهای پیش بین با متغیر ملاک رابطه معنادار مثبت وجود دارد و تحلیل رگرسیون چند متغیری به روش گام به گام نشان داد، نگرش مثبت 10/23درصد، قادر به پیش بینی کیفیت زندگی اهداکنندگان خون می باشند. بطورکلی این پژوهش نشان داد متغیر نگرش مثبت ازجمله متغیرهای مهم در پیش بینی کیفیت زندگی اهداکنندگان خون می باشند.
کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نگرش مثبت، سلامت اجتماعی -
صفحه 10
هدف این پژوهش بررسی تاثیر عوامل روانی چون استرس ادراک شده، توانایی حل مساله و حساسیت به طرد در درمان و بازگشت بعد از دو ماه معتادان است. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع مقایسه ای است. جامعه آماری مراجعه کنندگان مرد معتاد به مراکز ترک اعتیاد دولتی و خصوصی شهر ساوه (مراکز ترک اعتیاد رضوان، جنت، فردوس و زند) به تعداد 1400 نفر بودند. 112 نفر به روش نمونه گیری هدفمند تعیین شده و به صورت تصادفی در دو گروه (106 نفر با سابقه پاکی حداقل یک سال و 106 نفر با سابقه پاکی زیر دو ماه) دسته بندی شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، پرسشنامه حل مسئله PSI هپنر و پترسن (1982) و پرسشنامه حساسیت به طرد و غفلت عاطفی استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط اساتید و متخصصان این حوزه تایید شده است. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه های استرس ادراک شده (86/0)، حل مسئله هپنر (83/0) و حساسیت به طرد و غفلت عاطفی (72/0) برآورد شد که بالاتر از 7/0 و بیانگر هماهنگی درونی گویه ها و تایید پایایی سوالات بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (Manova) با کاربرد نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که میانگین "استرس ادراک شده"و "حساسیت به طرد" در معتادان درمان شده به طور معنی داری کمتر از گروه بازگشتی بود. در حالی که میانگین "توانایی حل مساله" در افراد پاک بالاتر از افراد بازگشتی برآورد شده است.حجم اثر نیز حاکی از آن بود که تقریبا 4/18 درصد از واریانس "استرس ادراک شده" و 2/18 درصد از واریانس "توانایی حل مساله" از طریق انتساب به گروه ها قابل تبیین است. این رقم در خصوص "حساسیت به طرد" به 8/10 درصد می رسید.
کلیدواژگان: استرس ادراک شده، توانایی حل مساله، حساسیت به طرد، معتادان -
صفحه 11
هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش حل مساله به مادران کودکان بیش فعال و نقص توجه بر بهبود کیفیت زندگی بود. این پژوهش از نوع آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بودکه دانش آموزان 4 دبستان از منطقه دو تهران که مبتلا به اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: گروه حل مسیله، گروه آموزش خانواده و یک گروه کنترل بدون درمان. والدین هر سه گروه، پرسشنامه های: مشکلات رفتاری کانرز (فرم والدین) ،حل مسئله هپنر و بیکر، کیفیت زندگی 36 سوالی (SF-36)، تنیدگی والدین PSI و پرسشنامه زناشویی انریچ، را تکمیل نمودند و بعد از آموزش پرسشنامه ها با استفاده از روش کواریانس مورد تجزیه و تحلیل گرفت. نتایج نشان داد آموزش حل مساله بهتر از آموزش فرزندپروری، کیفیت زندگی والدین و سلامت روان مادران کودکان مبتلا به ADHD را افزایش می دهد و روابط والدین این کودکان را بهبود می بخشد و تنیدگی والدینی در والدین کودکان مبتلا به ADHD را کاهش می دهد . مداخله حل مسئله بهتر از مداخله فرزندپروری بود و به صورت جامع می تواند درمان های دیگر را زیر مجموعه خود قرار دهد.
کلیدواژگان: بیش فعالی، نقص توجه، کیفیت زندگی -
صفحه 12
این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه تجربی (طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل نابرابر) بود که با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مبتنی بر روان درمانی کوتاه مدت ایماگوتراپی بر حساسیت اضطرابی و تحمل آشفتگی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی مراجعه کننده به مطب های خصوصی روانپزشکی و کلینیک های خدمات روان شناسی در سطح شهر مشهد بود که از بین آن ها 30 نفر به صورت دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس حساسیت اضطرابی تجدید نظر شده تیلور و کاکس 1995) و مقیاس تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005) استفاده شد. پس از آن، گروه آزمایش آموزش مهارت های روان درمانی کوتاه مدت مبتنی بر ایماگوتراپی را طی 8 جلسه یک و نیم ساعته دریافت کرد. اما گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفت. در پایان دوره آموزش، مجددا هر دو گروه مورد پس آزمون قرار گرفتند. در پایان، نتایج با کمک آزمون تحلیل کواریانس یک و چند متغیره و بر اساس نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از اثربخشی آموزش مهارت های مبتنی بر روان درمانی کوتاه مدت ایماگوتراپی بر حساسیت اضطرابی و تحمل آشفتگی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی بود (05/0<p).
کلیدواژگان: تحمل آشفتگی، حساسیت اضطرابی، روابط فرازناشویی، ایماگوتراپی -
صفحه 13
هدف پژوهش حاضر ارزیابی نقش میانجی تعارضات هیجانی در رابطه بین تمایزیافتگی و رضایت زناشویی در افراد متاهل شهر تهران بود. روش پژوهش همبستگی با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل افراد متاهل شهر تهران در سال 1398 بود، که تعداد 220 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه خودانتقادی گیلبرگ و همکاران (2004)، پرسشنامه خودبازداری وینبرگر و شوارتز (1990)، پرسشنامه تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر (1998) و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1998). نتایج نشان داد که نقش میانجی تعارضات هیجانی در رابطه تمایزیافتگی با رضایت زناشویی معنادار بود. نتایج حاکی از آن بود که تعارضات هیجانی نقش معناداری در رابطه تمایزیافتگی و رضایت زناشویی دارند، بنابراین بهبود تعارضات هیجانی میتواند بر بهبود رابطه زناشویی و ترمیم آسیب های ناشی از روابط مهم اولیه اثرگذار باشد.
کلیدواژگان: تمایز یافتگی، تعارضات هیجانی، رضایت زناشویی -
صفحه 14
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ادراک خود و عزتنفس با تاب آوری همسران جانبازان شهر تهران در سال 1399 انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش انجام آن توصیفی از نوع همبستگی می باشد که به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری شامل 700 نفر از همسران جانبازان مراجعه کننده به مرکز مشاوره روان شناسی شاهد و ایثار واقع در منطقه 5 شهرداری تهران در سال 1399 می باشد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 300 نفر به دست آمده و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد عزت نفس کوپر اسمیت (1967)، پرسشنامه خودپنداره راجرز و پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) به دست آمد. با توجه به انتشار ویروس کووید 19 این پرسشنامه ها در شبکه های مجازی (گروه مشاوره آنلاین مرکز مشاوره روان شناسی شاهد و ایثارگر، واتساپ و تلگرام) بارگزاری و نسبت به جمع آوری داده ها اقدام شد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار استنباطی (همبستگی و رگرسیون چندمتغیره) با استفاده از نرم افزار SPSS-23 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ادراک خود و عزتنفس با تابآوری همسران جانبازان شهر تهران رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که میان مولفه های ادراک خود و تاب آوری همسران جانبازان شهر تهران رابطه معنی دار وجود دارد همچنین بین مولفه های عزت نفس و تاب آوری همسران جانبازان شهر تهران رابطه معنی دار وجود دارد.
کلیدواژگان: ادراک خود، خودپنداره، عزت نفس، تاب آوری -
صفحه 15
این پژوهش با هدف مدل ساختاری مدیریت دانش و کیفیت تصمیم گیری در حسابداران شهر صنعتی کاوه به نقش واسطه ای خرد صورت گرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان حسابداری شهر صنعتی کاوه در سال 1399 بودند که از این میان با استفاده روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی، 355 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه های استاندارد خرد (آردلت، 2003)، مدیریت دانش (لاوسون، 2003) و کیفیت تصمیم گیری (اسکات و بروس، 1995) انجام گرفت. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار Spss-V23 و LISREL-V8.8 انجام شد. همچنین به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. در نهایت یافته های پژوهش تاثیر مدیریت دانش، بر کیفیت تصمیم گیری حسابداران شهر صنعتی کاوه با نقش میانجی خرد در جامعه مورد مطالعه را مورد تایید قرار داد. بنابراین مهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این بود که با تقویت مدیریت دانش و کیفیت تصمیم گیری مدیران سازمان می توان خرد در حسابداران را ارتقا داد.
کلیدواژگان: مدیریت دانش، کیفیت تصمیم گیری، خرد -
صفحه 16سابقه و هدف
از دیرباز گمانه زنی درباره اینکه اختلال اسکیزوفرنی و دو قطبی دو اختلال جداگانه هستند و یا یکسان هستند، در بین دانشمندان وجود داشته است. هدف پژوهش حاضر مقایسه بیماران اسکیزوفرن و دوقطبی در عملکرد بازداری شناختی است.
مواد و روش هاجامعه پژوهش شامل تمامی بیماران اسکیزوفرن و دو قطبی غیر مزمن بستری شده در مرکز آموزشی درمانی رازی تبریز بود که با تشخیص روانپزشک و براساس مصاحبه بالینی ساختار یافته براساس ملاک های DSM5 تشخیص اختلال اسکیزوفرنی یا دو قطبی دریافته کرده بودند. 31 بیمار اسکیزوفرن و 30 بیمار دوقطبی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و عملکرد بازداری شناختی از طریق تست استروپ (رنگ-واژه) و شاخص های زمان واکنش و دقت در پاسخ دهی سنجیده شد.
یافته هانتایج به کمک روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد و نشان داد که بین دو گروه بیمار تفاوتی در عملکرد بازداری شناختی وجود ندارد.
بحثشناخت شباهت ها و تفاوت های بین دو اختلال، علی الخصوص در عملکرد های شناختی می تواند در فهم دانشمندان از مبانی مشترک دو اختلال موثر باشد.
کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، دو قطبی، بازداری شناختی، استروپ -
صفحه 17
روابطی که دارید تعیین می کند شما چه کسی هستید، چگونه فکر می کنید، چه چیزهایی را به دست خواهید آورد و دیگران در مورد شما چگونه قضاوت می کنند. کیفیت روابط اجتماعی شماست که تعیین می کند چه جایگاهی در خانواده، بین دوستان و همکاران و جامعه دارید؛ چگونه و با چه سرعتی کارهایتان پیش می رود و در چه زمانی به اهداف خود خواهید رسید. بنابراین، با بکارگیری اصول برقراری روابط اجتماعی موثر به دیگران می فهمانید که آن ها برایتان مهم هستند و دوستشان دارید، به آن ها شخصیت می دهید و از طرفی برای موفقیت های شان در کنارشان می مانید. با مطالعه این مقاله با مفهوم ویژگی های شخصیتی، انواع آن و ارتباطی که با روابط اجتماعی دارد آشنا خواهید شد
کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، درونگرا، روابط اجتماعی، ارتباط -
صفحه 18
این پژوهش با هدف بررسی تاثیر خرد رهبران بر کیفیت تصمیم گیری با توجه به نقش میانجی فرهنگ سازمانی در کارکنان صنایع فلزی انجام شد. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی، از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی- همبستگی و همین طور از نظر نوع داده کمی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان شاغل در شرکت های صنایع فلزی شهرک صنعتی کاوه می باشد که تعداد آن ها 4700 نفر بودندکه با استفاده از محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی، تعداد 355 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. به منظور گرداوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد خرد آردلت (2003)، کیفیت تصمیم گیری مدیران اسکات و بروس (1995) و فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) استفاده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، توصیف داده ها از طریق میانگین، انحراف معیار و... از طریق نرم افزار SPSS-21 و استنباط آماری داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار LISREL-v8.80 انجام پذیرفت. ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید. ضرایب مسیر و ضرایب معناداری نرم افزار برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد، درجه تناسب مدل ارایه شده با توجه به مولفه های پژوهش مناسب بود؛ هم چنین خرد رهبران بر کیفیت تصمیم گیری مدیران با نقش میانجی فرهنگ سازمانی تاثیر داشت.
کلیدواژگان: خرد رهبران، کیفیت تصمیم گیری مدیران، فرهنگ سازمانی -
صفحه 19
هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه درسی پنهان بر اشتیاق تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان پایه چهارم تا ششم ابتدایی بوشهر بود. روش انجام پژوهش، از نوع توصیفی -پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه چهارم تا ششم ابتدایی شهرستان بوشهر در سال تحصیلی1399-1398 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی تعداد 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، 3 پرسشنامه برنامه درسی پنهان با 30گویه، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی با 17 گویه و پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه با 27 گویه، که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 807/ برای پرسشنامه برنامه درسی پنهان،750/ برای پرسشنامه اشتیاق تحصیلی و 898/ برای پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آزمون t تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان داد که تاثیر برنامه درسی پنهان و مولفه های ساختار فیزیکی مدرسه، جو اجتماعی، روابط موجود در مدرسه، فناوری اطلاعات و ارتباطات و مکانیسم تشویق و تنبیه بر روی اشتیاق تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه مثبت و معنادار بود. همچنین وضعیت برنامه درسی پنهان در حد نسبتا مطلوب و میانگین اشتیاق تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه بالاتر از حد متوسط بود.
کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، اشتیاق تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه -
صفحه 20
هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای خودکنترلی رفتار بر تاب آوری در نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت شهرستان بوشهر بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش حاضر 37 نفر از نوجوانان پسر بزهکار کانون اصلاح و تربیت شهرستان بوشهر در سال 1398 بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر بود که به روش داوطلبانه جایگزینی تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (هر هفته یک جلسه) در معرض آموزش راهبردهای خودکنترلی رفتار قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر پروتکل آموزش راهبردهای خودکنترلی رفتار محبوبی و همکاران (1393) و پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده گردید. یافته ها نشان داد که آموزش راهبردهای خودکنترلی رفتار بر مولفه های تاب آوری یعنی شایستگی، استحکام شخصی، اعتماد به غرایز شخصی، تحمل عواطف منفی، پذیرش مثبت عواطف، روابط ایمن و مهار امنیت اثر معنی داری دارد.
کلیدواژگان: آموزش راهبردهای خودکنترلی رفتار، تاب آوری، نوجوانان بزهکار -
صفحه 21پیش زمینه و هدف
ازدواج مهم ترین عرف و رسم معمول در تمام جوامع و فرهنگ ها می باشد که واجد شکل گیری و شکل دهی نزدیک ترین فرایندهای ارتباطی بین دو نفر و در نهایت تشکیل یک واحد اجتماعی به نام خانواده است. اما آنچه باعث تداوم ازدواج می شود رضایت زناشویی است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش نظریه استرنبرگ برافزایش رضایت زناشویی دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد واحد همدان بود.
مواد و روش کارروش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری مورد نظر در این پژوهش را دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد واحد همدان تشکیل دادند و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی- تصادفی استفاده شد. و از افراد واجد شرایط 40 نفر به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش، تحت آموزش نظریه استرنبرگ به صورت گروهی در هشت جلسه و هر جلسه به مدت یک ساعت و نیم آموزش قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد، سپس داده های به دست آمده با آزمون تحلیل کواریانس تحلیل گردیدند.
یافته هانتایج نشان داد که آموزش نظریه استرنبرگ بر رضایت زناشویی دانشجویان متاهل تاثیر معناداری داشته است (05/0>P).
بحث و نتیجه گیریمی توان گفت، آموزش نظریه استرنبرگ باعث افزایش رضایت زناشویی دانشجویان متاهل می شود.
کلیدواژگان: نظریه استرنبرگ، رضایت زناشویی، دانشجویان زن متاهل -
صفحه 22مقدمه
پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش تئوری انتخاب بر مسئولیت پذیری و تعهد زناشویی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران انجام شد.
مواد و روش هاروش تحقیق شبه تجربی از نوع (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین شهر تهران در سال 1398بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش،32 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16) نفر و کنترل (16) نفر جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش تئوری انتخاب دریافت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مسئولیت پذیری (CPI-R) و پرسشنامه تعهد زناشویی آدامز و جونز (DCI) استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد آموزش تئوری انتخاب بر مسئولیت پذیری و تعهد زناشویی زوجین موثر بوده است.
نتیجه گیریبا توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که از آموزش تئوری انتخاب می توان به عنوان یکی از روش های آموزشی جهت بهبود مسئولیت پذیری و تعهد زناشویی زوجین استفاده کرد.
کلیدواژگان: آموزش تئوری انتخاب، مسئولیت پذیری، تعهد زناشویی، مراکز مشاوره
-
Page 1
The aim of this study was to predict the post-traumatic growth of divorced women based on spiritual well-being and psychological hardship with the mediating role of emotional regulation. The design of the present study was descriptive-correlational. The statistical population included divorced women under the auspices of Welfare and Imam Khomeini Relief Committee in Tehran in 1398 that 168 people were selected as a statistical sample by available sampling method, using the questionnaire of growth after injury Teschi and Calhoun (1996), questionnaire Data were collected. The results of path analysis showed that spiritual well-being and psychological hardship directly and through the mediation of emotional regulation, significantly predict the post-traumatic growth of divorced women.
Keywords: Post-traumatic growth, spiritual well-being, psychological hardship, emotional regulation -
Page 2
The aim of this study was to investigate the relationship between coping styles and social acceptance with verbal communication skills. This research is a descriptive correlational study that has been done in the field in terms of applied purpose and method. The statistical population includes all housewives who referred to the neighborhood house in the 14th district of Tehran in 1399, which is 190 people. The sample size was considered 120 according to Morgan table and according to the probability of sample loss, and the available sampling method was used to select the sample. The main data of this study were obtained using three standard questionnaires of social acceptance Crown and Marlowe (1960), Barton Communication Skills Questionnaire (1990) and Park Coping Styles Questionnaire (2007). Inferential statistics (correlation and multivariate regression) were used to analyze the data using SPSS-23 software. The results showed that there is a significant relationship between different types of coping styles and social acceptance with verbal communication skills of housewives. The results showed that there is a significant relationship between effective and inefficient coping styles with housewives chr('39')verbal communication skills and also between social acceptance and housewiveschr('39') verbal communication skills.
Keywords: Coping Styles, Social Acceptance, Verbal Communication Skills -
Page 3
The purpose of this study was to determine the effectiveness of Chess Training on perceived problem solving and Emotional Intelligence among female students of mathematical disorder in Saveh city in 1396. The method of this semi-experimental research was pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study included all female students with math disorders in the 4th to 6th grades of elementary school who were selected by simple random sampling and were randomly assigned into two groups of experimental (n = 15) and control (n = 15). The experimental group received chess training for 11 60-minute sessions and the control group remained on the waiting list. Data collection was performed using the perceived problem solving (Hepner and Patterson, 1982) Questionnaire Emotional Intelligence (Mavroli et al., 2008) Questionnaire. Data analysis was performed using descriptive and inferential (covariance analysis) data from the implementation of the questionnaire through spss23 software. The results showed that Chess Training improves "trust in problem solving" and "personal control" of 4th to 6th grade female students with math disorders in Saveh city, however, there was no significant difference between the two groups in terms of "tendency-avoidance style". The results also showed that chess training has improved emotional intelligence and its components in fourth to sixth grade female students with math disorders in Saveh. Therefore, Chess Training is an option in the studentchr('39')s curriculum and can be used as an appropriate intervention method.
Keywords: Perceptions of Problem Solving, Emotional Intelligence, Mathematics Disorder, Chess Training -
Page 4
The main purpose of this study is to investigate the effect of automatic correction educational software on English language learning of second grade female high school students in Ghaemshahr. The method of this research is a quasi-experimental method. The statistical population of this study is all the second grade classes of girlschr('39') high school in Ghaemshahr that are studying in the year 99-98, which includes 86 classes and 1452 students. Simple and sample random sampling method including two classes was selected as a statistical sample. In each class, 30 people are studying. The data collection method includes two tests of cognitive domain and psychomotor domain and a researcher-made questionnaire for emotional domain. Findings showed that automatic correction educational software was able to affect three areas of learning, namely cognitive, psychological, motor and emotional domains. The results showed that the software method has a greater impact on learning than the traditional method.
Keywords: Automatic correction educational software, cognitive domain, psychomotor domain, emotional domain, learning -
Page 5
The present study was conducted to evaluate the psychometric properties of school readiness test ofFIRST STEP in Guilan province, according to Item Response Theory. For this purpose, a sample of 1500 subjects was selected randomly from all the students who participated in the program of physical health and school readiness in Guilan province in 2012-2013 , and the data obtained from the implementation of the test on this sample group, collected and used for statistical analysis according to Item Response Theory . Initially , Unidimensionality and Local Independence were investigated using the NOHARM program , which showed that the test was Unidimensionality and consequently , its Local Independence . Then , to estimate the best model - data for this test , according to Item Response Theory and using the statistical analysis program BILOG . MG , the necessary analysis was done on the data . Finally , the results indicated that the two - parametermodelhad a better fit with the test . In the next step , the parameters of the questionnaire in the two - parameter model ( Item Difficulty and the Discriminating Power ) as well as the ability parameters of the subjects were extracted and it was determined that the average difficulty of the questions was - 2.93 , indicating easy questions . The Item Information Functiontest diagram also indicated that the most awareness of this test was -3 in abilities , and this means that most of the questions in this test are suitable for people with low abilities . In analyzing the Differential Item Functioning based on different groups of gender , residence , having a nursery history and the age of the novices , the analyzes were done using the BILOG . MG statistical analysis program , shows that this test has a bias towards these groupings and these factors have a significant impact on the respondentchr('39')s responses to the test questions .
Keywords: Psychometrics, Academic Readiness Test, Question-Answer Theory -
Page 6
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based therapy on rumination and resilience of cosmetic surgery applicants in Tehran in 1399. The present research method is quasi-experimental and a pre-test-post-test design with a control group has been used to collect data. The statistical population of the study consisted of all applicants for cosmetic surgery in Tehran, from which 30 people were selected by available sampling method and randomly assigned to the experimental group (15 people) and the control group (15 people). The experimental group underwent mindfulness therapy for 8 sessions of 90 minutes and the control group remained on the waiting list. The instruments used in the present study included the rumination questionnaire (Nolen Hooksma and Murrow, 1991) and the resilience questionnaire (Connor and Davidson, 2003), which were used in two stages of pre-test and post-test. The analysis of the information obtained from the questionnaire was performed through SPSS22 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The findings showed that mindfulness-based treatment reduced rumination in people seeking cosmetic surgery. The results also showed that mindfulness-based therapy increased resilience in people seeking cosmetic surgery. Therefore, it seems that mindfulness-based therapy can reduce rumination and offer effective techniques to improve resilience in people seeking cosmetic surgery.
Keywords: rumination, resilience, mindfulness treatment, cosmetic surgery -
Page 7
The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of semantic therapy on life expectancy in heart patients. The statistical population of the present study consisted of all heart patients admitted to Imam Ali Hospital. From the statistical population of heart patients in Imam Ali Hospital, 50 people were selected by simple random sampling. Which were randomly divided into 2 groups of 25 people and were replaced in experimental and control groups. The ratio of F is equal to 14.412 and the value of p-value (significance level) is 0.001 and the square of the share is equal to 0.370, F was statistically significant. Semantic therapy increased the average hope in patients in the experimental groups compared to the average of the control group and this confirmed the research hypothesis that semantic therapy increased the level of hope in patients in Tehran. The results showed that semantic therapy increased the average life expectancy of patients in the experimental groups compared to the average of the control group and this confirmed the research hypothesis that semantic therapy on the life expectancy of patients in Tehran.
Keywords: semantics, life expectancy, heart patients -
Page 8
The aim of this study was to predict trust in interpersonal relationships based on psychological hardship in married women. The statistical population of this study was all married women in Tehran in 1398. According to Klein (2005) formula, the sample size was 250 people and was sampled purposefully and voluntarily. The main data of this study were obtained using the questionnaires of trust in the revised interpersonal relationships of Rampel and Holmes (1986), Flenner (2002) social adequacy. Descriptive statistics (central indices, dispersion) and inferential statistics of Pearson correlation coefficient and multivariate regression were used in data analysis. The results of the research through correlation and regression tests indicate that social adequacy, psychological hardship and hope are predictors of trust in interpersonal relationships in married women.
Keywords: trust in interpersonal relationships, psychological hardship, control -
Page 9
The purpose of this study is to investigate the effect of knowledge management on the organizational performance. The components of knowledge management, organizational performance in the Agricultural Support Services Company, in some stages of work have not received much attention and problems have occurred in the field of organizational performance of employees. The method of the present research is applied in terms of purpose, in terms of nature, it is a descriptive-analytical research, and in terms of the type of implementation, it is a correlational survey. The statistical population in this study includes all employees of the Agricultural Support Services Company, whose number is 300 people and the sample number according to Cochranchr('39')s formula is 168 people. In order to collect information in the field method in the main part of the research and measure the research variables, a questionnaire was used. Two methods of descriptive statistics and inferential statistics have been used to analyze the data in this research. As a result, it showed that knowledge management affects the organizational performance of employees in the Agricultural Support Services Company.
Keywords: Knowledge Management, Organizational Performance, Knowledge creation -
Page 10
The aim of this study was to investigate the effect of psychological factors such as perceived stress, problem solving ability and sensitivity to rejection in treatment and return after two months of addicts. The method of the present study is descriptive-comparative. The statistical population of male addicts referred to public and private addiction treatment centers in Saveh (Rezvan, Janat, Ferdows and Zand addiction treatment centers) was 1400 people. 112 people were determined by purposive sampling method and randomly divided into two groups (106 people with a history of cleanliness of at least one year and 106 people with a history of cleanliness less than two months). In order to collect data, Cohen et al. (1983) Perceived Stress Questionnaire, Hepner and Petersen (1982) PSI Problem Solving Questionnaire and Sensitivity to Rejection and Emotional Neglect Questionnaire were used. The content validity of the questionnaires has been confirmed by professors and experts in this field. Cronbachchr('39')s alpha coefficient of perceived stress questionnaires (0.86), Hepner problem solving (0.83) and sensitivity to rejection and emotional neglect (0.72) was estimated to be higher than 0.7 and indicates the internal coordination of items and confirmation. It was the reliability of the questions. In order to analyze the data, multivariate analysis of variance (Manova) was used using SPSS software. The results showed that the mean of "perceived stress" and "sensitivity to rejection" in treated addicts were significantly lower than the recurrent group. While the average "problem solving ability" in clean people was estimated to be higher than recurrent people. The volume of the effect also indicated that approximately 18.4% of the variance of "perceived stress" and 18.2% of the variance of "problem solving ability" The problem can be explained by attribution to groups. The figure for "rejection sensitivity" was 10.8 percent
Keywords: Perceived stress, problem solving ability, rejection sensitivity, addicts -
Page 11
The aim of this study was to investigate the effectiveness of problem-solving education for mothers of hyperactive children and attention deficit improvement in quality of life. This study was an experimental type with pre-test, post-test and follow-up that students of 4 primary schools in Tehranchr('39')s second district with attention deficit / hyperactivity disorder were randomly divided into three groups: problem solving group, family education group and one group. Control without treatment. Parents of all three groups completed the questionnaires: Connors Behavioral Problems (Parent Form), Hepner and Baker Problem Solving, 36-Question Quality of Life (SF-36), PSI Parental Stress, and the Enrich Marital Questionnaire. The method of covariance was analyzed. The results showed that problem-solving education improves parenting education, parental quality of life and mental health of mothers of children with ADHD, improves parent-child relationships, and reduces parental stress in parents of children with ADHD. Buddhist parenting intervention can comprehensively include other treatments.
Keywords: hyperactivity, attention deficit, quality of life -
Page 12
This research was a pretest-posttest semi-experimental research design with a nonequivalent control group, which was conducted with the aim of investigating the effectiveness of short-term imago therapy skills training in anxiety sensitivity and distress tolerance of women affected by extramarital relationships. The research statistical population comprised all women affected by marital infidelity, who referred to private psychiatric clinics and psychological services centers in Mashhad. The statistical sample included 30 of these women who were selected through convenience sampling method and were then assigned into two experimental and control groups, each containing 15 subjects. For data collection, Simmons and Gahir Distress Tolerance Questionnaire (2005) and Taylor and Cox Anxiety Sensitivity Index (1995) were applied. Initially, all subjects were pretested. Afterwards, short-term imago therapy skills training was administered to the experimental group, but the control group received no training. At the end of the training period, both groups were post-tested. In the end, the results were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance based on SPSS-22. The results indicated the effectiveness of short-term imago therapy skills training in anxiety sensitivity and distress tolerance of women affected by extramarital relationships (P <0.05).
Keywords: distress tolerance, anxiety sensitivity, extramarital relationships, Imago therapy -
Page 13
The aim of this study was to evaluating the Mediating Role of Emotional Conflicts in the Relationship between Differentiation and Marital Satisfaction in Married People in Tehran City. The research method was correlation using structural equation analysis. The statistical population included married people in Tehran in 2019, in which 220 people were selected as the sample by available sampling method. The research instruments were: The self-critical questionnaire of Gilberg et al. (2004), Self-Determination Questionnaire of Weinberger & Schwartz (1990), Differentiation Questionnaire of Scorne and Friedlander (1998) and Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (1998). The results also showed that the mediating role of emotional conflict in relation to differentiation with marital satisfaction was significant. The results of the present study showed that emotional conflict has a significant role in the relationship between differentiation and marital satisfaction, so improving emotional conflict can affect the improvement of marital relationship and repair the damage caused by important initial relationships.
Keywords: Differntiation, Marital satisfaction, Emotional confilict -
Page 14
The aim of this study was to investigate the relationship between self-perception and self-esteem with the resilience of spouses of veterans in Tehran in 1399. This research is a descriptive correlational study that has been conducted in the field in terms of applied purpose and method. The statistical population includes 700 spouses of veterans who referred to the Shahed and Isar Psychological Counseling Center located in District 5 of Tehran Municipality in 1399. The sample size was obtained based on Cochranchr('39')s formula of 300 people and the available sampling method was used to select the sample. The main data of this study were obtained using three standard self-esteem questionnaires of Cooper Smith (1967), Rogers self-concept questionnaire and Connor and Davidson (2003) resilience questionnaire. Due to the spread of Covid virus 19, these questionnaires were uploaded in virtual networks (online counseling group of Shahed and Isargar Psychological Counseling Center, WhatsApp and Telegram) and data were collected. Inferential statistics (correlation and multivariate regression) were used to analyze the data using SPSS-23 software. The results showed that there is a significant relationship between self-perception and self-esteem with the resilience of veteranschr('39') wives in Tehran. The results also showed that there is a significant relationship between the components of self-perception and resilience of the spouses of veterans in Tehran. Also, there is a significant relationship between the components of self-esteem and resilience of the spouses of veterans in Tehran.
Keywords: Self-perception, self-concept, self-esteem, resilience -
Page 15
This study was conducted with the aim of structural model of knowledge management and decision quality in accountants of Kaveh Industrial City with the mediating role of Wisdom. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method. The statistical population of the study included all accounting staff of Kaveh Industrial City in 1399, of which 355 people were considered as the sample size using the relative stratified random sampling method. Data collection method was based on standard wisdom questionnaires (Ardlet, 2003), knowledge management (Lawson, 2003) and decision quality (Scott and Bruce, 1995). Analysis of information obtained from the implementation of questionnaires was performed using Spss-V23 and LISREL-V8.8 software. Structural equation modeling was also used to test the research hypotheses. Finally, the research findings confirmed the effect of knowledge management on the quality of decision making of accountants in Kaveh Industrial City with the mediating role of Wisdom in the study population. Therefore, the most important result of the present study was that by strengthening the knowledge management and quality of decision making of managers, the wisdom of accountants can be improved.
Keywords: Knowledge management, decision quality, wisdom -
Page 16Background & Aims
Scientists have long speculated that whether schizophrenia and bipolar disorder are two separate or identical disorders. The aim of this study was to compare schizophrenic and bipolar patients in cognitive inhibition function.
Materials & MethodsThe study population included all patients with schizophrenia and non-chronic bipolar disorder admitted to Razi Hospital in Tabriz who were diagnosed with schizophrenia or bipolar by a psychiatrist based on a structured clinical interview based on DSM5. 31 patients with schizophrenia and 30 bipolar patients were selected by convenience sampling method and cognitive inhibition performance was measured through Stroop test (color-word) and reaction time and accuracy indicators.
ResultsThe results were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of variance and showed that there was no difference in cognitive inhibition function between the two groups of patients.
ConclusionRecognizing the differences and similarities of the two disorders, especially in cognitive functions, can be effective in Scientistschr('39') understanding of the common ground between the two disorders.
Keywords: Schizophrenia, Bipolar, Cognitive inhibition, Stroop -
Page 17
The relationships you have determine who you are, how you think, what you will achieve, and how others will judge you. The quality of your social relationships determines your place in the family, among friends and colleagues, and in the community; How and how fast are you going and when will you reach your goals? Thus, by applying the principles of effective social relationships, you let others know that they are important to you and that you love them, give them personality, and stay by their side for their success. By reading this article, you will get acquainted with the concept of personality traits, its types and its relationship with social relations.
Keywords: Personality traits, introverted, social relations, communication -
Page 18
The aim of this study was to evaluate the impact of leaders’ wisdom on Decision-making style with the mediating role of organizational culture among among metal industriesnat Kaveh industrial city.The method according to purpose was Practical, The method of data collection was Descriptive correlational, as well as the type of data was quantitative. The population consisted of 4700 employees at Kaveh industrial. Among them, 355 employees were selected based on stratified random sampling method as the sample size. To collect the data, three standard questionnaire were used. To collect the data, three standard questionnaire were used include leaders’ wisdom by Ardlet (2003), Decision-making style by Scott and Bruce (1995) and organizational culture by Dennison (2000). After collecting the data, they were desescribed through the mean, standard deviation, … by SPSS-21 software and data Statistical Inference was carried out through structural equation modeling with the help of LISREL-v8.80 software. Questionnaires technical characteristics were assessed including reliability, validity, convergent and divergent validity. Path coefficient and significant coefficients were used to examine the hypotheses. The results showed that the degree of appropriateness of proposed model was appropriate with regard to components research. Also the results of the study indicated that leaders’ wisdom had significant impact on Decision-making style with the mediating role of organizational culture among Azad university faculty members.
Keywords: Leaders Wisdom, Decision-making style, Organizational Culture -
Page 19
The aim of this study was to investigate the effect of hidden curriculum on academic motivation and sense of school belonging in fourth to sixth grade elementary school students in Bushehr. The research method was descriptive-survey and the statistical population included all fourth to sixth grade elementary school students in Bushehr in the academic year 2010-2011. Using random cluster sampling method, 375 people were selected as the sample. . Data collection tools: 3 hidden curriculum questionnaires with 30 items, academic motivation questionnaire with 17 items and school belonging feeling questionnaire with 27 items, whose reliability using Cronbachchr('39')s alpha coefficient was 807 / for hidden curriculum questionnaire, 750 / For the academic motivation questionnaire and / 898 for the school affiliation questionnaire were obtained. In order to analyze the data, one-sample t-test and Pearson correlation coefficient were used. The results showed that the effect of hidden curriculum and components of school physical structure, social atmosphere, school relationships, information and communication technology and encouragement and punishment mechanism on academic motivation and sense of belonging to school was positive and significant. Also, the status of the hidden curriculum was relatively favorable and the average academic motivation and sense of belonging to the school was above average.
Keywords: Hidden curriculum, academic passion, sense of belonging to school -
Page 20
The aim of this study was to investigate the effectiveness of teaching behavioral self-control strategies on resilience in juvenile delinquents of Bushehr Correctional Center. The method of the present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group and the statistical population of the present study was 37 male juvenile delinquents of Bushehr Correctional Center in 1398. The sample size was 30 people who were randomly selected and replaced in two experimental and control groups. After performing the pre-test, the experimental group was exposed to behavioral self-control strategies for 8 sessions (one session per week). The instruments of the present study were the protocol for teaching self-control strategies of popular behavior et al. (2014) and the Connor and Davidson (2003) resilience questionnaire. In order to analyze the data, the statistical method of analysis of covariance was used. Findings showed that teaching behavioral self-control strategies has a significant effect on the components of psychological well-being of independence, mastery of the environment, personal growth, positive communication with others, purposefulness in life and self-acceptance.
Keywords: Teaching Self-Control Behavior Strategies, Resilience, Juvenile Delinquents -
Page 21Background & Aims
Marriage is the most important custom in all societies and cultures that has the formation and shaping of the closest communication processes between two people and ultimately the formation of a social unit called the family. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Sternberg theory training on increasing marital satisfaction of married female students of Hamadan Azad University.
Materials & MethodsThe research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with two experimental and control groups. The target population in this study was married female students of Hamadan Azad University and relative stratified random sampling method was used to select the sample. Forty subjects were randomly assigned into two groups of experimental (n = 20) and control (n = 20). The experimental group received Sternberg theory training in eight sessions and each session for one and a half hours. The control group received no training, then both groups received post-test. The collected data were analyzed using descriptive statistics (frequency distribution, central indices and dispersion) and inferential statistics (analysis of covariance) in SPSS.
ResultsThe results showed that education of Sternbergchr('39')s theory had a significant effect on marital satisfaction of married students. Therefore, it can be said that education of Sternberg theory increases marital satisfaction of married students
ConclusionIt can explained that teaching Sternberg theory leads to increased marital satisfaction of married students.
Keywords: Sternberg Theory, Marital Satisfaction, Married Female Students -
Page 22Introduction
The aim of this study was to the effectiveness of choice theory training on responsibility and marital commitments of couples referred to the City’s counseling centers in Tehran.
Materials and MethodsThe research method was quasi-experimental (pre-test and post-test design with control group). The statistical population of the study included all couples in Tehran in 1398. that is available by sampling method and according to the inclusion criteria, 32 people were selected as the research sample and were randomly replaced in two experimental groups (16) and control (16). The experimental group received 8 90-minute sessions of selection theory training. To collect data from The Responsibility Questionnaire (CPI-R) and the Adams & Jones Marital Commitment Questionnaire (DCI) were used. To analyze data from Covariance analysis was used.
ResultsFindings showed that teaching the theory of choice has been effective on marital responsibility and commitment of couples.
ConclusionAccording to the findings of this study, it can be concluded that selection theory training can be used as one of the training methods to improve marital responsibility and commitment of couples.
Keywords: Choice Theory Training, Responsibility, Marital Commitments Counseling Centers